آخرین شنبه‌ی ماه

ششمین نشست آن‌لاین ماهانه‌ی کمپانی تئاتر این‌روزها در تاریخ شنبه، بیست‌وپنج آگست (سوم مهرماه  ۱۴۰۰)‌ برگزار می‌شود.

موضوع نشست: آشتی با تاریخ: تجربه ی نوشتن درباب تاریخ در تیاتر

سخن‌ران: نغمه ثمینی

زمان:‌ شنبه، بیست‌وپنج سپتامبر (سوم مهرماه  ۱۴۰۰)‌  ساعت یازده صبح به وقت تورنتو(هفت‌ونیم بعد از ظهر به وقت تهران)

– این نشست در زوم برگزار می‌شود.

برای شرکت در این نشست فرم زیر را پرنموده و نام‌نویسی نمایید. به محض نام‌نویسی لینک دست‌رسی به زوم به نشانی شما ایمیل می‌شود.

حضور در این نشست فقط برای اعضای کمپانی تئاتر این‌روزها رایگان است ولی ضروری است اعضا فرم زیر را پرنموده و نام‌‌نویسی نمایید.

ساکنان خارج از ایران برای شرکت در این نشست این‌جا را کلیک کنند.

کمپانی تئاتر این‌روزها قصد دارد از این پس نشست‌های آن‌لاین ماهانه برگزار نماید و هر بار در این جلسه یک نفر سخن‌گوی مهمان خواهد بود. موضوع مورد بحث در این جلسه‌‌ها در ارتباط با تئاتر و سینما است و پس از سخن‌رانی پرسش و پاسخ انجام خواهد شد.

مهمان سخن‌گو ممکن است پژوهش‌گر یا منتقد تئاتر یا سینما باشد یا بازی‌گری که درباره‌ی تجربه‌ی بازی‌گری خود در سینما و تئاتر سخن می‌گوید؛ ممکن است کارگردان تئاتر یا سینما، مترجم نمایش‌نامه، طراح صحنه یا آهنگ‌ساز باشد و ممکن است نمایش‌نویس یا فیلم‌نامه‌نویسی باشد که می‌خواهد نمایش‌نامه یا فیلم‌نامه‌اش را در جمع بخواند تا مخاطب‌سنجی کند.

چنان‌چه تمایل به سخن‌رانی در این نشست‌ها دارید روی این جمله کلیک کنید تا به صفحه‌ی ثبت‌نام برای سخن‌رانی وصل شوید و فرم مربوط به این نشست‌ها را پرنمایید.

شرکت در این نشست‌ها برای اعضای کمپانی تئاتر این‌روزها رایگان است و برای سایر شرکت‌کننده‌گان ممکن است با توجه به خواست سخن‌ران هزینه‌ای دریافت شود.

نوشتن درباره‌ی تاریخ یکی از انتخاب‌های ِ مهم نمایش‌نامه‌نویسان در طولِ تاریخ تیاتر بوده است. از نمایش‌نامه‌ی ایرانیان نوشته‌ی آیسخلوس تا نمایش‌نامه‌های ِ تاریخی شکسپیر و تا همین امروز ، به نظر می‌رسد که تاریخ همواره خود را به شکل‌های ِ متنوعی به نمایش‌نامه‌نویسان عرضه کرده است. اما این تنها رویه‌ی ساده‌ی ماجراست. آن‌چه از نمایش‌نامه‌های ِ تاریخی به جای مانده‌اند ، دو دسته‌اند . یا آن‌ها که می‌خواهند صرفن تاریخ‌نگار باشند. یا آن‌ها که می‌خواهند تاریخ را در جهان ِ درام به چالش  و گفت‌و‌گو و نقد بکشانند.

سخنرانی ِ پیش رو به شکل دوم می‌پردازد و در عین توضیحات آغازین در باب  نسبت تاریخ و ادبیات نمایشی ، بر تجربه‌های ِ شخصی نویسنده متمرکز خواهد . در این سخنرانی دو نمایش‌نامه‌ی شکلک و خواب در فنجان خالی از میان  ِ آثار قدیمی‌تر مولف به همراه ِ جدید‌ترین نمایش‌نامه‌ی او با عنوان ِ دیو جغرافی  مورد به عنوان ِ تجربه‌هایی از  دراماتیزه کردن تاریخ مطرح خواهند شد. سوال ِ اصلی این نشست حول این محور می گردد که چه‌گونه می‌توانیم  تاریخ آشفته‌ای را که در آن زیست می‌کنیم ، روی ِ صحنه به نمایش درآوریم.

علیرضا کوشک جلالی (زادهٔ ۲۰ فروردین سال ۱۳۳۷ در تهران) نویسنده، نمایش‌نامه‌نویس و کارگردان تئاتر می‌باشد. وی عضو کانون کارگردانان ایران و آلمان است و از سال ۱۹۸۶ در آلمان به عنوان نویسنده و کارگردان مشغول کار است.  او در سال ۲۰۰۴، گروه تئاتری «علی جلالی آنسامبل» را در شهر کلن پایه‌گذاری کرد و هم‌اکنون مسئول هنری این گروه است. چهار نمایشنامه از او در انتشارات تئاتر مونیخ آلمان به چاپ رسیده‌است. “انتشارات قطره” نمایشنامه‌های “همزاد”، “با کاروان سوخته”، ترجمه نمایشنامه “ژورف و ماریاً اثر “پتر تورینی”، انتشارات “نمایش” ترجمه “پستچی پابلو نروداً و نمایش “هابیل و قابیل” و انتشارات افراز ترجمه “خدای کشتار” اثر “یاسمینا رضا”، ترجمه نمایش “پوزه چرمی” اثر “هلموت کراوزه” و “هنر خوبه و قشنگه اما خیلی درد داره” را روانه بازار کتاب کرده‌اند. او در سال ۱۳۸۹ یک تله تئاتر ۶۰ قسمتی طنز، که بر اساس آثار “کارل والنتین” و “لوریو” نوشته بود را برای تلویزیون ایران تولید کرد.

او تاکنون بیش از ۴۰ نمایش در آلمان و ۱۵ نمایش‌نامه در ایران به روی صحنه برده و جوایز زیادی در زمینه کارگردانی و نویسندگی در فستیوال‌های تئاتری بین‌المللی کسب کرده‌است. کوشک جلالی در سال ۲۰۰۹ نیز برای اولین بار به عنوان کارگردان یک اپرا را در اپرای شهر دورتموند/آلمان به زبان ترکی و آلمانی به صحنه برد.

از علی‌رضا کوشک جلالی هم چنین دو کتاب شعر (آن گاه که درآمدی خورشید زانو زد، نیلوفری در قلب مرداب) و یک قصه (سینما فیروزه) توسط نشر مهر نوروز در سال ۱۳۹۳ منتشر شد. وی چند مقاله نیز در ارتباط با تئاتر در مجلات تئاتری معتبر آلمان به چاپ رسانده‌است.

از آثار به اجرا درآمده وی در ایران، می‌توان به مسخ، پابلو نرودا، بازرس، موسیو ابراهیم و گل‌های قرآن، و خدای کشتار، سیستم گرون هلم، پوزه چرمی اشاره کرد. شایان ذکر است موسیو ابراهیم و گل‌های قرآن، از طرف انجمن منتقدان خانه تئاتر به عنوان بهترین اجرا در سال ۱۳۸۶ انتخاب شد.

همچنین سه اثر از علیرضا کوشک جلالی (پابلو نرودا، پوزه چرمی و با کاروان سوخته) در سال‌های اخیر در زمره نامزدهای بهترین اجراهای کشور آلمان بوده‌اند. آخرین نمایش‌نامه‌ای که جلالی در ایران کارگردانی کرد، «راهزنان» اثر فردریک شیلر بود که به فستیوال معتبر جهانی شیلر در سال ۲۰۱۳ دعوت شد. در سال‌های اخیر توجه خاصی به تئاترشهرستان‌ها داشته‌است. سال ۹۲ نمایش «روبینسون و کروزو» را در تبریز (کار برگزیده از دید تماشاچیان در جشنواره فجر/مشهد) و سال ۹۳ “پستچی پابلو نروداً را در کاشان و «خدای کشتار» را در تبریز با هنرمندان محلی به صحنه برده‌است.